Owocowo-warzywny benefit dla swojego zespołu – dlaczego warto?
Coraz więcej działalności gospodarczych wprowadza pozapłacowe czynniki motywacji w celu zachęcenia pracowników do większej wydajności, czy odkrywania wewnętrznych talentów. Jeden z ciekawszych sposobów na budowanie przyjaznych zespołów roboczych dotyczy organizacji owocowo – warzywnych benefitów. Dlaczego owocowo – warzywne benefity to szansa na budowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa i po prostu dobry pomysł na wzmocnienie więzi pomiędzy pracownikiem a pracodawcą?
O co chodzi w owocowo – warzywnych i innych benefitach?
Owocowo – warzywne benefity wpisują się w format zasady wzajemności. Jeżeli pracownik otrzymuje coś od pracodawcy dodatkowo, ponad standardową pensję chce się w jakiś sposób odwdzięczyć. Im bardziej jakościowy benefit, prezent, tym większa wartość relacji opartej na zasadzie wzajemności. Oczywiście nie wszyscy pracownicy dobrze radzą sobie z zastosowaniem tej zasady w praktyce i po prostu myślą, że taki dodatek to coś oczywistego. Dla pracodawcy to też pewien wskaźnik zachowań i szansa na opracowanie znacznie lepszej struktury motywacyjnej.
Dlaczego owocowo – warzywne benefity?
- Większość pracowników nie utrzymuje właściwej diety i często zaniedbuje profilaktykę zdrowotną, a owoce i warzywa dostarczone w jakościowy sposób przypominają o tym, że pracodawca dba naprawdę o pracownika i życzy mu zdrowia. To nawet spory wpływ na podświadomość. Naturalne wzbudzenie szacunku.
- Benefity pozapłacowe w takiej pragmatycznej formie zachęcają do rekrutacji na kluczowe stanowiska.
- Promocja zdrowego stylu życia, co często łączy się z rzeczywistą ofertą i świadczeniem usług.
- Owocowo-warzywne benefity można przygotować w wielu wersjach dla najbardziej wydajnych pracowników.
- Poprawa systemu nagradzania w przedsiębiorstwie, nie tylko pieniędzmi.
- Owoce oraz warzywa można wykorzystać przy integracji.
- Benefity w postaci owocowo-warzywnej sprawdzają się nawet w pracy zdalnej. To przypomnienie, że pracodawca czuwa nad zespołem i wspiera realizację projektów.
Zdrowy prezent znaczy wiele dla pracownika
Pracownicy otrzymujący regularnie warzywa i owoce często zmieniają codzienną dietę i po prostu dostrzegają, że pracodawca próbuje motywować nie tylko pieniędzmi, ale poszukuje sposobów na pobudzenie lojalności. Pozapłacowe czynniki motywacyjne odbijają się najbardziej na przewadze konkurencyjnej, ponieważ przyciągają pracowników świadomych oraz zaangażowanych w realizację ambitnych projektów. Skrzynki z owocami, łatwo dostępne w firmach to też szansa na prawidłowe wyżywienie pracowników, którzy nie lubią planować własnych posiłków, albo wiecznie brakuje im czasu. Nie jest to również problem dla pracodawcy – wiele firm organizuje dostawy owoców do biura, mają też swoje strony internetowe, dzięki którym każdy znajdzie najlepszego dostawcę dla siebie zależnie od potrzeb, ilości czy miasta. Dla przykładu szukając owoców dla firmy znajdującej się we Wrocławiu łatwo trafić na https://dailyfruits.pl/owoce-do-biura-wroclaw/
Szacunek odbija się pozytywnie na zyskach przedsiębiorstwa
Szacunek okazany pracownikowi przez pracodawcę zwraca się i to nie tylko w codziennej wydajności, ale też w możliwości stworzenia prawdziwych talentów. Niektórzy pracownicy chcą poświęcić się dla odpowiedzialnego pracodawcy i samodzielnie rozwijają własny talent, często poza godzinami pracy. A zatem owocowo – warzywne benefity to początek ciekawej przygody, a wręcz szansa na podniesienie prestiżu działalności gospodarczej.