Centrum Innowacyjnych Technologii – nowa ostoja nauki i innowacji na Uniwersytecie Przyrodniczym
Na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego, po długim okresie intensywnych prac budowlanych i przygotowawczych, miało miejsce uroczyste otwarcie Centrum Innowacyjnych Technologii. Przestrzeń ta jest odpowiedzią na główne wyzwania, które stoją przed współczesnym światem, takie jak konieczność ochrony różnorodności biologicznej, produkcji żywności w sposób zrównoważony czy konfrontacja z rosnącym problemem zmian klimatycznych.
Ta nowoczesna placówka, wyposażona w najbardziej zaawansowaną infrastrukturę badawczą, zostanie przeznaczona do prowadzenia badań nad produkcją roślin i zwierząt. Dodatkowo, będzie stanowić miejsce dla efektywnej współpracy pomiędzy naukowcami a sektorem foodtech i agrotech. Centrum składa się z sześciu wyspecjalizowanych jednostek, które umiejscowione są we Wrocławiu, Psarach oraz Swojcu.
Z trzydziestu dostępnych laboratoriów będą mogli korzystać studenci, naukowcy oraz przedstawiciele biznesu – podkreśla dr Dominika Sokulska, dyrektor CIT. – Liczba dostępnych laboratoriów pokazuje, jak szeroki wachlarz możliwości oferujemy w naszym ośrodku. Skupiamy się na trzech kluczowych obszarach: żywności, weterynarii oraz ochronie środowiska.